mezen site 2.jpg mezen site 4.jpg site 03.jpg mezen site 5.jpg

Historie MHC De Mezen

Geschiedenis van De Mezen

Als we meer dan vijfenveertig jaar terug in de tijd gaan, belanden we in het najaar van 1963 in hotel "IJsselmeer” te Harderwijk. Een handjevol scholieren zijn hier op dat moment druk doende om hun sportieve droom te verwezenlijken. En hun droom komt uit: Hockeyclub "De Mezen” is na deze oprichtingsvergadering een feit. Onder de oprichters vinden we onder meer de namen van tandarts Meyer, dokter Ottevanger en Van Bonzel. De ledenlijst telde in die prille begintijd ongeveer vijfentwintig leden.

Nu de club op papier bestond, was het zaak om zo snel mogelijk een veld op te zoeken waar de net opgerichte club zich kon vestigen. Want wie wil hockeyen, zal toch ook moeten trainen. Met dat idee in het achterhoofd werd dat het eerste half jaar dan ook gedaan op een sportveld in Ermelo, waar nu voetbalclub DVS speelt.

Na een jaar hard trainen konden de Mezen voor het eerst aan de competitie deelnemen. Met twee Heren- én twee Damesteams begonnen de Mezen aan het eerste seizoen uit de clubhistorie. Maar niet in Ermelo. Op zondag spelen was hier uit den boze en de hockeyers moesten zo noodgedwongen uitwijken naar de SROKI kazerne. Hier lag een veld midden in het bos met een bouwkeet als "kantine”. Uit deze tijd stamt ook de, voor velen onder ons, welbekende term "soepmees”. Op de SROKI kazerne was namelijk alleen maar soep te verkrijgen. Degene die dit moest verzorgen heette dan ook al snel soepmees, wat nog jarenlang de koosnaam bleef voor de mensen die de bardiensten draaiden.

Om ook in Harderwijk in beeld te blijven werd besloten het tenue in de Harderwijkse kleuren te houden. De geel/blauwe kleuren leidden ons direct ook naar onze bijzondere naam. Want wat is er nog meer geel/blauw?

Natuurlijk... ...een mees!

Een vereniging die zichzelf serieus neemt heeft natuurlijk ook een cluborgaan nodig met een goed bekkende naam. Na het uitschrijven van een prijsvraag kwam de naam " ‘t Kleddertje” als eerste naar voren, met als motivatie: wat zijn de uitwerpselen van een Mees? Juist een "kledder"

Na vijf jaren in Ermelo gespeeld te hebben kwam de gemeente Harderwijk in 1968 met een wel heel aanlokkelijk aanbod. Namelijk een sportcomplex aan de Parkweg te Harderwijk. Hier zouden de Mezen de beschikking krijgen over drie grasvelden en een clubhuis met kleedkamers.

Niet alleen de uitstraling van de club groeide in deze tijd, maar ook de ledenlijst werd steeds langer. De eerste jeugdteams konden worden ingeschreven om competitie te spelen, evenals een veteranenteam dat onder de mezenleden "het Pimpelmezenteam” werd genoemd.Het clubhuis werd een aantal jaren later verlengd en kon zo nog enkele jaren worden gebruikt. Het werd in …. tijd voor een nieuw clubhuis. De eerste steen werd gelegd door Hein van IJsendijk sr. Dit clubhuis met inpandige kleedkamers staar er nog tot op heden.

In de jaren zeventig en tachtig stond de ontwikkeling van het hockey natuurlijk niet stil. Langzamerhand werd er niet meer op het vertrouwde gras gespeeld, maar op kunstgras. Ook "De Mezen” waren eind jaren tachtig toe aan een kunstgrasveld. Op dit veld werd nog tot vorig jaar gespeeld. De leeftijd van de spelers werd in de jaren tachtig en negentig steeds jonger. Eerst hadden we als jongste elftallen de C-jeugd, wat al snel veranderde in de maxi’s en later zelfs mini’s. Nu zijn er de laatste jaren de benjamins bijgekomen en zelfs nog jongere hockeyers, de smurfen (6 jaar). De hele familie had de weg naar de hockeyclub gevonden. Van jong tot oud waardeerde en waardeert iedereen de gezelligheid en sportiviteit van de Harderwijkse hockeyclub.

Zoals gezegd werd er tot 2003 nog op het oude kunstgras gespeeld. Er werden twee nieuwe kunstgrasvelden met bijbehorende verlichting aangelegd.

openingswedstrijd

Jubileumwedstrijd Heren 1 - Boekaniers

Bekijk hieronder de voorgaande edities van het Mezen Magazine.

Seizoen '12-'13
Klik hier voor Jaargang 5, nummer 4