mezen site 2.jpg mezen site 5.jpg mezen site 4.jpg site 03.jpg

Arbitrage

24-8-2015  |
Nogmaals onderstaande wijzigingen voor het nieuwe seizoen, opdat jullie goed ge├»nformeerd het veld op gaan!
Vanaf 1 augustus 2015 worden in Nederland de volgende spelregelwijzigingen ingevoerd.

Reguliere competitie

1. Vrije slag binnen vijf meter van de cirkel: Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

2. Bal boven schouderhoogte: Voor wedstrijden in de seniorencompetitie geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.

Let op: Voor wedstrijden in de juniorencompetitie geldt dat spelers de bal niet boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

3. Lange corner: De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

4. Mondbeschermer verplicht: Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ('bitje') te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorie├źn spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.

Dispensatie: Spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB. Zij dienen op verzoek van de scheidsrechters de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen. Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je opknhb.nl.

5. Tijdstraf bij groene kaart: Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.

6. 10 meter regel: De mogelijkheid om een vrije slag 10 meter naar voren te verplaatsen is uit het spelreglement verwijderd en dus niet meer van toepassing.

Duur van de wedstrijd: In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.

27-3-2015  |

Elk weekend moeten er thuiswedstrijden gefloten worden. Dit gebeurt door de scheidsrechtersgroep die we tot onze beschikking hebben; nieuwe scheidsrechters die net hun kaart hebben behaald en scheidsrechters die al langer fluiten, waarvan sommigen al heel lang.

De een wat meer en vaker dan de ander, soms op eigen verzoek en soms noodzakelijk en gedwongen. Dat laatste is niet leuk en zou niet nodig moeten zijn.

Het fluiten van een wedstrijd is nuttig en leerzaam voor jezelf maar ook noodzakelijk om een club mee te laten doen aan de competitie.

Meer teams betekent meer wedstrijden en dus meer scheidsrechters er nodig zijn om daarmee de lasten te delen.

Dit laatste lukt niet als ingedeelde scheidsrechters niet komen opdagen. Een wedstrijd kan dan in het ergste geval niet doorgaan en andere teams en spelers worden gedupeerd.

De wedstrijden worden in sommige gevallen ruim van te voren ingedeeld. Bij deze indeling krijgt de scheidsrechter een mailbericht en aansluitend een sms-bericht. De sms en mail worden in de dagen voor de wedstrijd herhaald. Noteer direct je fluitbeurt in je agenda of mobiel wanneer je het eerste bericht krijgt.

Vaak wordt dit eerste bericht vergeten en lijkt het alsof je pas kort voor het weekend bericht krijgt.

Wanneer je verhinderd bent zorg je zelf voor vervanging en geef je deze ruil door aan [email protected] en[email protected]

De planning en arbitragecommissie brengen de wedstrijdtafel van de wijziging op de hoogte.

Omdat het niet hebben van scheidsrechters bij een wedstrijd veel geregel oplevert om iemand anders te vinden, en indien dit niet lukt het de club een boete kost, zijn er al langer enkele spelregels vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement.

Probeer de vermelde maatregelen te voorkomen, omdat je daarmee behalve direct de wedstrijdspelers dupeert maar indirect ook jezelf en zeker ook je medespelers en andere scheidsrechters die er wel zijn.

Laten we het met zijn allen tot een leuke en gedeelde dienst zien aan je clubgenoten en jezelf !

Indien er vragen of opmerkingen zijn stuur gerust een mail naar [email protected]

Met vriendelijke groet,
de arbitragecommissie